Brannsikker julebelysning

Publisert av janegil

14.11.22, kl 11:33

I desember pynter vi boligene våre med elektrisk julebelysning, noen både inne og ute. Dette er pent å se på, men det kan medføre økt brannrisiko om vi ikke tar forholdsregler.

Glitrende julekule på et juletre med andre pynt og juletrebelysning. Foto

Se over eldre julebelysning

Er ledningene sprø eller skadet bør julelysene byttes ut. Sjekk at det ikke er skader på støpselet eller rundt lyspærene. Er
det svidd eller brunt rundt en pære har plasten vært utsatt for høy temperatur og sikkerheten til produktet er svekket. Gamle pærer til juletrebelysning kan avgi høy varme.

Skru av julebelysningen om natten eller når du reiser bort

Lyslenker består av mange små lamper og hvis en eller flere lamper slutter å virke vil resten lyse med økt styrke. Lampene kan da bli for varme og føre til at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr. Trekk ut kontakten om natten og før du reiser bort.

Skift lyspærer ved ujevnt lys

Hvis lampene lyser med ujevn lysstyrke kan noen av lampene bli for varme.

Bruk kun belysning ute som er egnet for utendørs bruk

La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet hvor den kan komme i klem eller bli skadet. Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør.

Spar miljø og penger

Spar strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring. Julelys bør i det minste være CE-merket. men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Se etter CE-merket på produktet, emballasjen eller følgedokumenter.

Elsikkerhet

Her vil vi dele aktuelle tips og løsninger i forbindelse med Elsikkerhet. Først ut vil vi vise hvor viktig det er med en komfyrvakt.